Cel de-al doilea volum al lucrarii "Miscarea Nationala de Rezistenta din Oltenia" are un numar de 447 de pagini si cuprinde un numar de 270 documente datate între 1 ianuarie 1949 si 18 noiembrie 1952. Documente le de fata provin din fondurile "D" (Documentar) si "P" (Penal) ale arhivei serviciului Român de Informatii (ASRI).
Documentele din acest volum reflecta mecanismul abuziv si represiv al proaspetei înfiintate Securitati care a continuat marele proces al Miscarii Nationale de Rezistenta din 1948, dupa modelele instantelor staliniste de exterminare a adversarilor politici. Rolul de figurant a fost jucat într-o excelenta interpretare de catre Justitie implicata în procese de rasunet la scara nationala - vadit în volumul de fata prin procesul grupului Carlaont, perceput ca fiind de o larga sonorizare cel putin pentru Oltenia. În aparenta, procesul se structureaza pe etapele clasice ale oricarui proces: un rechizitoriu contrafacut, un interogatoriu voit deficitar, cu lipsa totala a martorilor apararii, iar cei ai acuzarii calati pe continutul rechizitoriului.
Documentele din volum fac evidenta pe de o parte a metodelor de tortura folosite de Securitate pentru smulgerea declaratiilor inculpatilor, iar pe de alta parte ele ilustreaza încarcatura morala data de figuri emblematice ale istoriei rezistentei anticomuniste din Oltenia cum ar fi elevul-ofiter Sergiu Mandinescu, maiorul Lucian Dimitriu, colonelul Stefan Halalau sau capitanul Iancu Robu.
"Demascarile" sunt prezente în rândurile documentelor de top ale acestui volum, ele stau marturie înaltului grad de temperatura fizica si psihica la care s-a ridicat tortura în iadul Gulagului românesc.
În aceeasi serie au mai aparut:
• Radu Ciuceanu, Miscarea Nationala de Rezistenta din Oltenia, vol. I, 1947-1949, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti, 2001;
• Radu Ciuceanu, Miscarea Nationala de Rezistenta din Oltenia, vol. al III-lea, partea I: 1953-1980, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti, 2004.
|