Documente SSI despre pozitia si activitatile politice din România în perioada regimului autoritar, 6 septembrie 1940 - 23 august 1944, vol. I

Autori: Cristian Troncota, Florin Pintilie, Alin Spânu

Colectia Documente
INST, 2005
335 p.; 17 x 24
ISBN 973-7861-07-8
Pret: 28 lei

 

În scopul reconstituirii cât mai exacte a fluxului informativ obtinut si difuzat de catre SSI, institutie aflata în subordinea Presedintiei Consiliului de Ministri, principalilor beneficiari ai factorilor de decizie politica din institutiile statului român, volumul cuprinde documente inedite si câteva edite. Pentru întocmirea acestui volum de documente autorii au selectionat materiale din Arhivele Nationale Istorice Centrale (fondurile: Presedintia Consiliului de Ministri-Serviciul Special de Informatii, Presedintia Consiliului de Ministri-Cabinetul Militar Ion Antonescu, Directia Generala a Politiei, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Ministerul de Razboi, Ministerul Propagandei Nationale), Arhiva Ministerului Afacerilor Externe si Arhiva Serviciului Român de Informatii (fondul documentar).

Din studiul documentelor rezulta ca SSI a avut în vizor, pe plan intern, atât organizatiile politice legale (miscarea legionara în perioada 14 septembrie 1940-25 ianuarie 1941 si Grupul Etnic German), cât si cele ilegale (miscarea legionara, dupa rebeliunea din ianuarie 1941, miscarea comunista, factiunile fostului Partid National Crestin), la care se adauga gruparile national-taranista si liberala. Daca în urma supravegherii informative de catre SSI a organizatiilor politice extremiste se puteau declansa din partea autoritatilor statului (Directia Generala a Politiei - Directia Politiei de Siguranta, Prefectura Politiei Capitalei, Inspectoratul General al Jandarmeriei) masuri preventive ori cu caracter represiv, în schimb, monitorizarea national-taranistilor si liberalilor, mai ales a liderilor acestora, s-a limitat doar la aspectele pur informative despre comentarii fata de masurile guvernului, proiecte de activitate, puncte de vedere fata de alte grupari politice, propaganda, tendinte de restructurare ori clarificari ideologice. Majoritatea notelor informative primite de Centrala SSI despre aceste personalitati proveneau din surse "verificate", "credibile", "serioase" sau pur si simplu "de la national-taranisti" ori "de la liberali", ceea ce ne duce cu gândul ca avem de-a face cu agenti bine infiltrati si acoperiti în anturajele liderilor.

Documentele selectionate, în numar de 212, desi provin de la o singura institutie, sunt de mai multe categorii. În primul rând Sintezele si Notele întocmite pentru Buletinul de Informare a Presedintiei Consiliului de Ministri si Cabinetul Militar al Conducatorului Statului. La fel de interesante se dovedesc si notele informatice primite de diferitele rezidente teritoriale ale SSI, inclusiv cele referitoare la zvonuri. O categorie aparte, dar si de o valoare istorica deosebita, o formeaza documentele de sinteza, de regula lunare, privind starea de spirit a populatiei sau perceptia opiniei publice fata de miscarile politice extremiste.

Documentele sunt ordonate pe criteriul cronologic dupa anul, luna si ziua emiterii lor. În cazul în care acestea au lipsit ele au fost, de regula, grupate la sfârsitul anului sau fiecarei luni, în urma aplicarii normelor de critica diplomatica.

Prin finalizarea acestui proiect, autorii spera sa puna la dispozitia cercetatorilor, cadrelor didactice, studentilor, elevilor si tuturor celor interesati un util instrument de lucru în studierea si aprofundarea unor aspecte de istorie a României, într-o perioada atât de controversata dar si efervescenta cum a fost regimul autoritar al maresalului Ion Antonescu.

În aceeasi serie a mai aparut:

• Cristian Troncota, Alin Spânu, Documente SSI privind spatiul sovietic, 22 august 1939 - 23 august 1944, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti, 2004.

back