Documente SSI privind spatiul sovietic, 22 august 1939 - 23 august 1944

Autori: Cristian Troncota, Alin Spânu

Colectia Documente
INST, 2004
379 p.; 17 x 24
ISBN 973-86654-8-5
Pret: 18 lei



 

Prezentul volum reprezinta o tema de cercetare stiintifica initiata de Institutul National pentru Studiul Totalitarismului si cuprinde un numar de 177 documente edite si inedite referitoare la o perioada relativ scurta, dar extrem de complexa si profunda, privind activitatea muncii de informatii externe pe frontul de est în perioada celui de-al doilea razboi mondial.

Serviciul Special de Informatii (SSI), principala structura informativa a statului român, a fost preocupata, constant, de obtinerea informatiilor care vizau U.R.S.S., stat vecin si extrem de agresiv. Volumul acopera perioada 1939-1944, adica între semnarea pactului Ribbentropp-Molotov (22/23 august 1939) si 23 august 1944, data la care U.R.S.S. a devenit, din inamic, aliat.

Pentru întocmirea acestui volum au fost cercetate si selectionate documente inedite din: Arhivele Nationale Istorice Centrale (fondurile: Presedintia Consiliului de Ministri-Serviciul Special de Informatii, Presedintia Consiliului de Ministri - Cabinetul Militar Ion Antonescu, Directia Generala a Politiei, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Ministerul de Razboi, Ministerul Propagandei Nationale), Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, Arhiva Serviciului Român de Informatii, Arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Arhivele Militare Române.

Serviciul Secret de Informatii al Armatei Române a fost institutia abilitata sa monitorizeze factorii de risc externi si vulnerabilitatile interne care puteau prejudicia interesele de aparare si securitate ale statului român în perioada interbelica. A functionat pe baza de decizie ministeriala în perioada ianuarie 1925 - 6 septembrie 1940, în subordinea Marelui Stat Major, si, pentru o scurta perioada, în subordinea Ministerului Apararii Nationale. Rezultatele obtinute au plasat institutia, într-un clasament neoficial, pe un onorabil loc sapte, în anul 1936, dupa serviciile similare din Germania, Anglia, SUA, Rusia , Franta si Italia.

Pentru istoriografie, un interes aparte îl reprezinta informatiile obtinute de Serviciul Secret despre evolutia factorilor de risc la granita de Est a României, acolo unde revizionismul sovietic a fost de nestavilit, în perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial si în timpul desfasurarii acestuia.

Documentele inedite, identificate si inserate în acest volum, cuprind o gama larga de informatii - politice, economice si militare - obtinute, analizate si sintetizate de catre SSI. Sunt prezentate note si rapoarte de la Sectia I Informatii Externe, Agentura Frontului de Est si Esalonul Mobil, structura care a actionat în sprijinul unitatilor militare române din linia întâi a frontului, dar si studii, referate si sinteze referitoare la demografia si situatia socio-profesionala a Basarabiei, Transnistriei si Ucrainei. Nu au fost omise materialele privitoare la razboiul "invizibil" pe care SSI îl avea cu omologul sau, serviciul de spionaj sovietic. Pentru o mai buna întelegere a faptelor si evenimentelor au fost introduse materiale despre organizarea, structura si atributiile SSI, precum si diferite ordine circulare, care evidentiaza problemele cu care s-a confruntat institutia în aceasta perioada.

În aceeasi serie a mai aparut:

• Cristian Troncota, Florin Pintilie, Alin Spânu, Documente SSI despre pozitia si activitatile politice din România în perioada regimului autoritar, vol. I: 6 septembrie 1940 - 23 august 1944, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti, 2005.


back